Oorcorrectie

Volledige symmetrie wordt nagestreefd, maar er kan altijd een klein verschil zijn dat binnen het spectrum van de algemene bevolking valt.  Over het algemeen zijn de patienten tevreden dat ze de ingreep (uiteindelijk) hebben ondergaan.

OORCORRECTIE

Er zijn vele verschillende afwijkingen van de oren, maar flaporen, ook vaak zeiloren of afstaande oren genoemd, komen verreweg het meeste voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Het gehoor is hierdoor niet aangedaan, maar cosmetisch is het soms storend. Kinderen met afstaande oren kunnen op school gepest worden waardoor het zelfvertrouwen ondermijnd wordt. Vaak wordt op latere leeftijd een oor correctie verzocht, waaruit blijkt dat in het verleden een zekere rol gespeeld heeft. Flaporen kunnen worden gecorrigeerd met behulp van plastische chirurgie en de medische term voor deze correctie is een otoplastiek. Na de geboorte blijft het oor groeien en rond het vijfde levensjaar is het ongeveer 80% volgroeid. Daarom kan bij kinderen vanaf het vijfde levensjaar, nog net voordat ze naar de eerste klas (groep 3) lagere school gaan, gecorrigeerd worden.

OVERZICHT VAN DE BEHANDELING

Er zijn verschillende anatomische redenen waarom een oor afstaand is en de correctie moet daarop afgestemd worden. Tijdens het eerste consult wordt de anatomie van de afstaande oren beoordeeld en worden de mogelijkheden van een correctie met u doorgenomen. De operatie, het beloop daarna en de mogelijke complicaties worden uitgebreid besproken.

Bij volwassenen vindt de operatie meestal plaats onder lokale verdoving en bij kinderen onder algehele anesthesie. Algehele anesthesie brengt echter extra kosten met zich mee. De correctie wordt uitgevoerd via de achterkant van de oorschelp. Er wordt een smal strookje huid verwijderd zodat het kraakbeen van de oorschelp bewerkt kan worden. Er wordt geen kraakbeen verwijderd.  Het kraakbeen wordt geremoduleerd en vastgezet met hechtingen om de gewenste vorm te krijgen. De wond wordt gesloten met oplosbare hechtingen. Een hoofd verband wordt aangebracht om de oren en de operatie te beschermen. De ingreep duurt ongeveer een uur en u/uw kind kan dezelfde dag nog naar huis.

Het verband wordt bij volwassen de volgende dag verwijderd en bij jonge kinderen na 5 dagen. Belangrijk is dat s’ avonds bij het slapen een verband om het hoofd en de oren gewikkeld wordt voor 2 à 3 weken om de oren te beschermen en voor het gemak tijdens het slapen. Normaal douchen en haren wassen kan na 5 dagen en eventuele bloedkorstjes reinigt u voorzichtig met water. Gebruik geen föhn voor twee weken en hou hem op de koudste stand voor 6 weken. Met slapen kunt u het beste met uw hoofd wat hoger liggen, dus met een extra kussen of het hoofdeinde van het bed wat omhoog doen. Verder is het aan te raden op uw rug te slapen zodat er geen druk op uw oren ontstaat. De eerste week zullen de oren gezwollen zijn met eventueel een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen trekken vrij snel weg, maar zwellingen hebben langer nodig om weg te trekken. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Naarmate de zwelling minder wordt krijgen de oren hun ware vorm. Het litteken achter de oren is in het begin wat vurig en zal uiteindelijk meer de kleur van de huid krijgen. De eerste dagen na de behandeling is het belangrijk rustig aan te doen.  Vermijd zware lichamelijke inspanning voor 4 weken. Na een paar dagen tot een week kunt u weer werken, mits er geen zwaar lichamelijk werk verricht hoeft te worden. Contact sporten kan weer na 8 weken.

De resultaten van oor correcties zijn over het algemeen goed. Het uiteindelijke resultaat van een oorcorrectie is na ongeveer 6 weken te beoordelen. Volledige symmetrie wordt nagestreefd, maar er zal altijd een klein verschil zijn zoals dat het geval is in de algemene bevolking.  Over het algemeen zijn de patiënten tevreden dat ze de ingreep eindelijk hebben ondergaan.

Bij elke operatie bestaat er een kans op een nabloeding of een infectie. Deze uiten zich vaak door pijn, zwelling, roodheid en in geval van ernstige infectie pus uit de wond. Er kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Langdurige overgevoeligheid bij koud weer kan ontstaan dat uiteindelijk afneemt. Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander en in sommige gevallen ontstaan er hypertrofische littekens.  Deze verdikte littekens moeten behandeld worden met steroïde injecties. De littekens vallen niet op omdat ze achter het oor zitten. In zeldzame gevallen is het geheugen van het kraakbeen zo sterk dat de oren weer enigszins terugkeren naar hun oorspronkelijke vorm. Een tweede correctie is dan noodzakelijk waarbij het kraakbeen agressiever gemodelleerd wordt. Het is belangrijk om een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren onmogelijk, maar als het verschil groot is kan een tweede correctie noodzakelijk zijn.

VOOR
Oorcorrectie
NA
Oorcorrectie
VOOR
Oorcorrectie
NA
Oorcorrectie