Littekencorrectie

Bij beschadiging van de huid als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond kan littekenvorming optreden. Een littekencorrectie heeft als doel het litteken minder opvallend te maken, maar een litteken zal nooit verdwijnen.

LITTEKENCORRECTIE

Bij beschadiging van de huid als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond kan littekenvorming optreden. Littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van de oorspronkelijke beschadiging gaan groeien en wild vlees ontwikkelen (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld de schouders en het borstbeen geven een verhoogde kans op littekenvorming dan elders op het lichaam. Een andere factor welke een litteken kan beïnvloeden is de richting van het litteken ten opzichte van de huidspanningslijnen. Littekens die parallel lopen t.o.v. de huidspanningslijnen vallen ook minder op.  Littekens kunnen ook een contractuur vormen wanneer ze bijvoorbeeld over een gewricht lopen en een bewegingsbeperking veroorzaken. Als onder het litteken geen of minder vet ligt, is het litteken ingezonken. Door schaduwvorming in de depressie valt het litteken meer op. Een verhoogde spanning op de wond bij sluiten ontwikkelt vaak een breed litteken. Het blijkt dat jonge mensen en kinderen door de hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen. Een littekencorrectie heeft als doel het litteken minder opvallend te maken, maar een litteken zal nooit verdwijnen.

OVERZICHT VAN DE BEHANDELING

Tijdens het eerste consult wordt nauwkeurig nagevraagd over wanneer een hoe het oorspronkelijke letsel is opgelopen en hoe het is behandeld. De locatie van het litteken, de grootte, lengte, breedte, hoogte, kleur, richting dat het loopt en of het vervorming geeft van de omliggende anatomie worden beoordeeld.  De verschillende opties die het aanzien van het litteken kunnen verbeteren zullen besproken worden.

Wondgenezing duurt in totaal een jaar. Verse littekens kunnen daarom voldoende verbeteren gedurende deze periode. Littekens zijn in het begin vaak rood, verdikt en gevoelig. Naarmate het genezingsproces vordert worden ze steeds lichter van kleur, platter, zachter en minder gevoelig.  Bij normale wondgenezing is geduld vaak de beste behandeling.  Het is van belang dat verse littekens beschermd worden tegen de zon. Masseren maakt de littekens sneller zacht en plat. Diverse crèmes, lotions, en gels bevochtigen, hydrateren en verbeteren dikke, agressieve en jeukende littekens. Siliconen hebben ook een gunstig effect op verdikte hypertrofische littekens. Steroïd injecties zijn meestal effectief om de groei van keloïd littekens stop te zetten en om ze plat en zacht te krijgen. Deze injecties moeten maandelijks herhaald worden totdat het litteken plat en zacht is. In enkele gevallen kan radiotherapie noodzakelijk zijn om een hardnekkige keloïd te behandelen. Bepaalde lasers kunnen mogelijk een positief effect hebben op littekens. Kleurverschil van het litteken t.o.v. de omgeving kan gecamoufleerd worden met make-up.  Soms is tatoeage een uitkomst.

Bij een littekencorrectie wordt het oude litteken verwijderd en tracht men een nieuw litteken te krijgen dat dunner en platter is, een betere kleur heeft en daardoor minder opvallend is. De opnieuw gecreëerde huidwond wordt met de grootste nauwkeurigheid gehecht, eventueel met een verandering van richting om de spanning op de wond te verminderen. Het genezingsproces begint dan weer opnieuw. Er kunnen tijdens dit proces ook conservatieve modaliteiten toegepast worden om uiteindelijk tot een beter litteken te komen. Bij geavanceerde litteken correctie technieken worden W-plastieken, Z-plastieken en complexe lappen gebruikt. Dit is met name noodzakelijk wanneer de omliggende anatomie door contractie van een litteken vervormd raken, b.v. ooglid, wenkbrauw, neus, lip en kin.  Bij tissue expansie wordt een ballon onderhuids geplaatst.  Gedurende een periode wordt de ballon opgeblazen om de omliggende huid op te rekken die uiteindelijk een groot oppervlak verlittekende huid kan vervangen. Dit is met name een goede behandeling om een groot haarloos litteken op de schedel te vervangen met opgerekte behaarde schedelhuid.   De meeste littekencorrecties kunnen onder lokale anesthesie uitgevoerd worden, maar bij uitgebreide revisies zou algehele verdoving de voorkeur kunnen hebben.

Na de ingreep wordt een vettige antibioticazalf op de wond aangebracht totdat de hechting 5-7 dagen later verwijderd worden.  Het wondgebied zal wat gezwollen, gekneusd en gevoelig zijn. Het meeste daarvan zal afgenomen zijn na een of twee weken. De genezing zet zich voort en de littekens zullen in de maanden erna blijven verbeteren.  Ondertussen moet het nieuwe litteken beschermd worden tegen de zon en litteken crème kan het resultaat verder verbeteren. Na 3 maanden is de genezing voor 70 – 80% voltooid en het rijpingsproces gaat door tot een jaar na de revisie.

Ook al wordt een littekencorrectie met de grootste zorg en volgens de regels der kunst uitgevoerd, het uiteindelijk resultaat kan soms tegenvallen. Na de littekencorrectie zal men er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Sommige littekens worden op den duur breder dan men had verwacht en soms blijf het kleurverschil het meest opvallend van het litteken.  In sommige gevallen is het niet mogelijk om een optimaal resultaat te bereiken na een operatie en is een tweede ingreep noodzakelijk.  Plastische chirurgie is géén exacte wetenschap.  Hoewel goede resultaten te verwachten zijn, kunnen garanties op de resultaten of op een ongestoord beloop nimmer worden geven.

VOOR
Littekencorrectie
NA
VOOR
Littekencorrectie
NA
Littekencorrectie
VOOR
Littekencorrectie
NA
Littekencorrectie