Liposuctie

Liposuctie kan grote contourverbetering geven, maar geen perfectie. Asymmetrie kan verbeterd worden, maar bestaande onregelmatigheden in de huid zijn moeilijk te corrigeren.

LIPOSUCTIE

Liposuctie is een ingreep om de contour van het lichaam te veranderen. Door overtollig vet te verwijderen bij specifieke vetophopingen kunnen de contour en proporties van het lichaam verbeteren.  Liposuctie kan ook samen met andere plastische chirurgie ingrepen uitgevoerd worden, zoals een borst reductie of een buikwandcorrectie (zie Mommy Make Over). Liposuctie is geen behandeling voor obesitas of een alternatief voor dieet en bewegen. Het is ook geen effectieve behandeling voor cellulitis of loshangende huid. Als je liposuctie wilt, moet je dat voor jezelf doen, niet om de verlangens van een ander te vervullen. De ideale kandidaat heeft geen obesitas, is gezond, rookt niet en heeft strak en elastische huid zonder striae met lokale vetophoping die niet verdwijnen met dieet of lichaamsbeweging.

OVERZICHT VAN DE BEHANDELING

Tijdens het eerste consult zal gekeken worden naar uw algehele gezondheid, gewicht, de te behandelen regio’s, de kwaliteit en de elasticiteit van de huid.  Als de huid te slap is kan het na liposuctie gaan hangen en een plooi vormen. De losse huid en onderliggende vet kan dan beter weggesneden worden (dermo-lipectomie).  Dat heeft littekens als gevolg (zie Buikwandcorrectie). Een dermolipectomie kan ook in combinatie met liposuctie uitgevoerd worden. In hoeverre de vetophopingen met liposuctie verbeterd kan worden wordt beoordeeld en besproken. Een positieve instelling, realistische verwachtingen en een specifiek doel zullen hoogstwaarschijnlijk resulteren in een bevredigend resultaat.

Voor de ingreep zullen foto’s gemaakt worden en de te behandelen gebieden worden afgetekend. Liposuctie vindt meestal plaats onder volledige verdoving als dagbehandeling. Wanneer er hele grote hoeveelheden vet weggezogen worden is een overnachting noodzakelijk. De ingreep begint met het maken van kleine sneetjes van ½ tot 1 cm op onopvallende plaatsen. Via deze sneetjes worden de gebieden opgespoten met vloeistof die het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en bloedverlies sterk verminderd. Met een dunne liposuctiebuis wordt via deze sneetjes het vet op systematische wijze weggezogen. Liposuctie van de gebieden wordt uitgevoerd vanuit verschillende richtingen om gelijkmatige dikke van de huid zonder zichtbare sporen van de buizen te creëren. De sneetjes worden gesloten met 1 of 2 hechtingen. Als er ook huid verwijderd moet worden, liposuctie met dermolipectomie, wordt misschien een drain achter gelaten in de wond die na een paar dagen wordt verwijderd.

Na de ingreep wordt een elastisch drukpak of een korset aangedaan om zwelling tegen te gaan, de los gezogen huid op zijn plaats te houden en verkleven te stimuleren. Deze drukkende onderkleding moet gedurende zes weken dag en nacht zo veel mogelijk gedragen worden en kan bij het douchen even worden uitgedaan. Liposuctie is over het algemeen veel minder pijnlijk dan je zou verwachten en stijfheid is wat met name ervaren wordt. De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol. In de eerste dag kan nog wat van het ingespoten vocht door de kleine sneetjes lekken. De huid kan van een beetje geel tot alle kleuren van de regenboog worden. Dat zal in de eerste paar weken snel zal afnemen. Om de resolutie van de bloeduitstortingen, de zwelling en de stijfheid te bespoedigen is het raadzaam om voor nabehandeling naar een fysiotherapeut te gaan die lymfedrainage en massages van de behandelde gebieden zal uitvoeren. De hechtingen van de sneetjes worden na een week verwijderd. Om verkleuring te voorkomen moet de huid in de eerste 6 maanden beschermd worden tegen de zon.

Hoewel al snel te zien is dat de contouren verbeterd zijn is het resultaat pas na drie tot zes maanden goed te beoordelen. De restzwellingen en verhardingen onder de huid zullen soms pas na maanden verdwijnen. Bij liposuctie zijn er maar kleine wondjes aan de buitenkant, maar onder de huid is een groot wondoppervlak dat moet genezen. Liposuctie kan grote contourverbetering geven, maar geen perfectie. Asymmetrie kan verbeterd worden, maar bestaande onregelmatigheden in de huid zijn moeilijk te corrigeren.

Complicaties van algehele anesthesie en postoperatieve trombose kan bij alle operaties optreden. Bloeding en infectie kunnen ontstaan, al komt dit bijna nooit voor. Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Soms verdwijnen de verhardingen pas na maanden. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn.  Als de huid onvoldoende samentrekt kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn achteraf de losse huid weg te snijden met littekens tot gevolg. Kleine onregelmatigheden van de oppervlakte van de huid kunnen soms aanwezig zijn en wanneer er te veel of te oppervlakkig gezogen is kunnen er significante onregelmatigheden en deuken ontstaan.  Om dit risico te minimaliseren moet vanuit verschillende richtingen gezogen worden en niet te oppervlakkig. Wanneer onvoldoende van het overtollige vetweefsel verwijderd is, of is het resultaat asymmetrisch is, is het is mogelijk dat dit met een aanvullende liposuctie gecorrigeerd kan worden.

VOOR
Liposuctie
NA
Liposuctie
VOOR
Liposuctie
NA
Liposuctie
VOOR
Liposuctie
NA
Liposuctie
VOOR
Liposuctie
NA
Liposuctie
VOOR
Liposuctie
NA
Liposuctie
VOOR
Liposuctie
NA
Liposuctie