Bovenooglid Correctie

Door het verwijderen van de overtollige huid kan een bovenooglid correctie het gezichtsveld en het comfort verbeteren. Ook het aanzien verbeterd door verminderd vermoeide uitstraling.

BOVENOOGLID CORRECTIE

Met het ouder worden kan de huid van de bovenoogleden gaan hangen dat ook wel “blefarochalasis” wordt genoemd. Wanneer huid tegen de wimpers aankomt en erover heen gaat hangen kan het gezichtsveld beïnvloed worden. Ook geeft de overtollige huid een vermoeide en verouderde indruk van het aanzien. Dit kan versterkt worden door het zakken van het voorhoofd en de wenkbrauwen. Verder kan vet in de oogkas naar voren vallen en een bolling boven het ooglid creëren. Een correctie van het bovenooglid noemt men ook wel een blefaroplastiek en kan tegelijkertijd uitgevoerd worden met een correctie van het onderooglid.

OVERZICHT VAN DE BEHANDELING

Tijdens het eerst consult worden uw oogleden, de oogkassen en de positie van de wenkbrauwen beoordeeld. De hoeveelheid overtollige huid en eventueel overtollig vet wordt genoteerd. Verder is de visus van belang en of er sprake is van droge ogen.   Indien de positie van de wenkbrauwen erg laag zijn, zal ook de optie van een wenkbrauwlift samen met een bovenooglid correctie besproken worden.   Voor de ingreep moeten alle bloedverdunners, zoal o.a. aspirine, tijdig gestaakt worden.

Een bovenooglid correctie wordt meestal poliklinisch onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en u kan meteen daarna weer naar huis. Voor de operatie worden foto’s genomen en wordt het huiddeel van het bovenooglid dat wordt verwijderd nauwkeuring afgetekend. Nadat de lokale anesthesie is geïnjecteerd wordt het huidoverschot verwijderd, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel. Het ooglid wordt gehecht met een hechting die vanaf de zijkant onder de huid doorloopt naar de neuskant. Het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid en een klein stukje in een rimpel van de kraaienpoot.   Over het algemeen zijn de littekens hierdoor nauwelijks zichtbaar, alleen bij nadere inspectie.

Na een ooglidcorrectie kunnen de oogleden blauw en gezwollen zijn. Koude kompressen met ijswater of een ijs bril kunnen na de ingreep drie keer per dag voor dertig minuten op de ogen aangebracht worden in de eerste drie tot vijf dagen.  De zwelling en de blauwheid worden daarmee tegengegaan. Pijnstillers zijn meestal niet nodig. Het hoofd moet in de eerste paar weken s’ avonds hoger liggen dan het hart door op een extra kussen te liggen. Na vijf tot zeven dagen worden de hechtingen verwijderd en na 1 of 2 weken zal het er al heel acceptabel uitzien.   De resterende zwelling en eventuele blauw/gele plekken zullen in de weken daarna geleidelijk verdwijnen. Door de wondgenezing kan het ooglid wat gaan trekken en het litteken kan wat gevoelig zijn. Ook kunt u enige tijd doofheid van de oogleden ervaren of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen al deze klachten vanzelf.

Door het verwijderen van de overtollige huid kan een bovenooglid correctie het gezichtsveld en het comfort verbeteren. Ook het aanzien verbeterd door het corrigeren van de vermoeide uitstraling. De littekens zijn goed verborgen in de bovenooglid plooi en aan de zijkant in een rimpel. De resultaten zijn duurzaam, maar het verouderingsproces gaat door en mogelijk in de toekomst zou een bovenooglid correctie herhaald kunnen worden.

Soms zijn na de correctie de bovenoogleden meer dan normaal blauw. Dit zal uiteindelijk volledig oplossen, maar het duurt wel iets langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Het is belangrijk dat u voor de operatie stopt met het nemen vna bloedverdunners, zoals b.v. aspirine. Het kan voorkomen dat u uw ogen voor een korte tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten of dat de ogen na de ingreep een tijdje droog aanvoelen. Oogdruppels kunnen dit verhelpen totdat de ogen weer goed sluiten en de traanproductie weer genormaliseerd is. Asymmetrie van de positie en beweging van de wenkbrauwen kan een asymmetrie van de oogleden geven. De oogleden kunnen altijd niet geheel symmetrisch zijn, maar als het als storend ervaren wordt kan een correctie aan een kant uitgevoerd worden. In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.  Een extreme zeldzame complicatie is een grote bloeding achter het oog (retrobulbair hematoom) dat blindheid kan veroorzaken indien het niet onmiddellijk agressief behandeld wordt.

VOOR
Bovenooglidcorrectie
NA
Bovenooglidcorrectie
VOOR
Bovenooglidcorrectie
NA
Bovenooglidcorrectie
VOOR
Bovenooglidcorrectie
NA
Bovenooglidcorrectie
VOOR
Bovenooglidcorrectie
NA
Bovenooglidcorrectie
VOOR
Bovenooglidcorrectie
NA
Bovenooglidcorrectie