Borstcorrectie Man

Gynaecomastie is een vrouwelijke borstontwikkeling bij mannen, waarbij één of twee borsten groter zijn dan normaal. Een gynaecomastie behandeling kan een grote verbetering opleveren van de borstkast.

BORSTCORRECTIE MAN

Gynaecomastie is een vrouwelijke borstontwikkeling bij mannen, waarbij één of twee borsten groter zijn dan normaal. Borstvorming bij mannen kan behalve pijnklachten ook schaamtegevoelens veroorzaken bij sporten, zwemmen, sauna- en strandbezoek. Bij gynaecomastie is er over het algemeen sprake van overmatig klierweefsel. In sommige gevallen ontstaat vrouwelijke borstvorming door voornamelijk enkel vetweefsel (pseudo-gynaecomastie). Er zijn verschillende oorzaken voor borstvorming bij de man waaronder vetzucht, een bijwerking van vele medicijnen, het slikken van hormonen, een reactie op stofwisselingsveranderingen of borstkanker bij de man. In veel gevallen is het echter lastig een oorzaak van gynaecomastie aan te wijzen. Soms is borstvorming een signaal van een ernstige ziekte, zoals een afwijking aan de schildklier, een leverziekte of een tumor in de bijnier of testikel. Als een vermoeden bestaat dat u een van bovenstaande ziekten zou kunnen hebben moet dit uiteraard uitgezocht worden zodat de oorzaak behandeld kan worden. Gynaecomastie komt het meest voor bij jongens in de puberteit. Deze vorm van borstvorming verdwijnt meestal spontaan binnen 2 jaar. Als de gynaecomastie na twee jaar nog aanwezig is, is de kans klein dat het nog verdwijnt en zal een chirurgisch correctie noodzakelijk zijn. Als de oorzaak van een gynaecomastie is behandeld blijft de gynaecomastie vaak nog bestaan en is een correctie alsnog noodzakelijk.

OVERZICHT VAN DE BEHANDELING

Tijdens het eerste consult wordt gekeken naar de mogelijke oorzaak en ernst van de gynaecomastie.  Zo nodig zullen een echo, mammogram en bloedtesten afgenomen worden. Het spectrum van een gynaecomastie kan variëren van een zichtbare knobbel onder de areola tot een grote uitgerekte vrouwelijke hangborst.  Afhankelijk van de ernst van de gynaecomastie zal de correctie daarom variëren.  De chirurgische behandelmethode van gynaecomastie hangt af van de grootte en de vorm van de borsten, de positie van de tepels en de kwaliteit van de huid. Het doel van de correctie is om een zo normaal mogelijk uitziende mannelijke borst/thorax te creëren met zo min mogelijk zichtbare/storende littekens. De correctietechniek die bij u van toepassing is zal uitvoerig besproken worden.

De correctie van een gynaecomastie wordt meestal onder volledige narcose uitgevoerd.  Kleine knobbels klierweefsel onder de areola kunnen soms onder lokale anesthesie verwijderd worden. Bij een grotere gynaecomastie, waarbij de borst niet of minimaal hangt en de kwaliteit van de huid goed is , kan met liposuctie het vet in de borst weggezogen worden. Indien er nog zichtbaar hard klierweefsel aanwezig is kan dat daarna via een kleine incisie verwijderd worden. Wanneer de gynaecomastie zo groot is dat de tepel iets te laag hangt en de elasticiteit van de huid verloren is gegaan, moet behalve het volume van de borst ook de huid gereduceerd worden rond de areola. Dit zal dan resulteren in een platte borst met een litteken rond de areola. Indien er sprake is van hangborsten waarbij de areola heel laag hangt en de huid weinig elasticiteit over heeft, zal het nodig zijn dat de borst geamputeerd wordt en het tepel-areola complex op een hoger niveau als een huidtransplantaat terug geplaats wordt. Bij de meeste ingrepen wordt ook liposuctie gebruikt om de contour van de borst zo gelijk mogelijk te maken en deuken te voorkomen.  Behalve als er alleen liposuctie is uitgevoerd worden er drains geplaatst en aangesloten op vacuüm flesjes om vocht en bloed af te voeren.

Na de ingreep kunt u naar huis met de drains en vacuüm flesjes die meestal na een dag of twee op de spreekkamer verwijderd worden. Een speciale borstband met klittenband wordt om de thorax aangebracht die zes weken zo veel mogelijk gedragen moet worden. Verder is het na een liposuctie aan te raden om lymfedrainage en massages te ondergaan bij een fysiotherapeut om vocht in de huid te verwijderen en huidcontractie te stimuleren. De pijn die na een dag nog bestaat wordt meestal omschreven als spierpijn. Het gebied kan beurs aanvoelen en kan normaal gesproken met pijnstillers zoals paracetamol worden bestreden.  De eerste dagen na de operatie zult u het nog rustig aan moeten doen. Sporten en zwaar werk moet u de eerste 4 -6 weken mijden.

Een gynaecomastie behandeling kan een grote verbetering opleveren van de borstkast. Direct na de gynaecomastie behandeling is de huid gezwollen en opgezet waardoor het effect van de gynaecomastie behandeling nog niet volledig zichtbaar is. De huid heeft tijd nodig om strak te trekken en zich aan te passen aan de nieuwe lichaamsvorm. Na drie maanden is goed te beoordelen in hoeverre de ingreep geslaagd is. Het uiteindelijke resultaat is zichtbaar na een jaar als het genezingsproces volledig voltooid is. Met goede preoperatieve voorlichting en realistische verwachtingen is de kans heel groot dat de gynaecomastie correctie zal resulteren is een bevredigend esthetisch resultaat.

Het is belangrijk te realiseren dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Complicaties die zich kunnen voordoen zijn bloedingen, infecties, verminderd gevoel, asymmetrie, onregelmatigheden en littekens. De littekens zullen zo klein mogelijk gehouden worden.  Alleen wanneer de borsten zo groot zijn dat er een borstamputatie gedaan moet worden komt er een lang litteken over de thorax te lopen. De tepel transplantaten in deze gevallen slaan normaliter goed aan.

VOOR
Borstcorrectie Man
NA
Borstcorrectie Man
VOOR
Borstcorrectie Man
NA
Borstcorrectie Man
VOOR
Borstcorrectie Man
NA
Borstcorrectie Man
VOOR
Borstcorrectie Man
NA
Borstcorrectie Man
VOOR
Borstcorrectie Man
NA
Borstcorrectie Man
VOOR
Borstcorrectie Man
10 JAAR NA
Borstcorrectie Man
VOOR
Borstcorrectie Man
10 JAAR NA
Borstcorrectie Man