Borstvergroting

Borstvergroting, ook wel mamma-augmentatie genoemd, is een procedure waarbij een prothese gebruikt wordt om de borst te vergroten.  Een borstvergroting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep.

BORSTVERGROTING (BORSTAUGMENTATIE)

Veel vrouwen wensen een borstvergroting te ondergaan. Belangrijk is dat een vrouw niet een borstvergroting ondergaat omdat haar omgeving het wenst. Ze moet het zelf willen. Een borstvergroting biedt over het algemeen geen oplossing voor sociale of seksuele problemen. Een borstvergroting is met name een uitkomst wanneer de borsten onderontwikkeld zijn en zal over het algemeen niet worden uitgevoerd voor het achttiende levensjaar. Na een zwangerschap of na een vermageringsdieet kan het volume van de borsten soms sterk afnemen waarna de borst weer gevuld kan worden met een prothese. Soms is er sprake van een significante asymmetrie die gecorrigeerd kan worden met een (grotere) prothese in de kleinere borst. Sommige vrouwen hebben borsten die in proportie zijn, maar die er een schepje bovenop willen. Ook kan het zijn dat de borsten te veel hangen en dat er ook een borstlift uitgevoerd moet worden. In alle gevallen is het noodzakelijk dat de cliënt goed ingelicht is over wat voor haar wel of niet van toepassing is en de consequenties daarvan. Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen van een borstvergroting goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico’s. Een consult bij een plastisch chirurg is daarom de eerste stap.

OVERZICHT VAN DE BEHANDELING

De plastisch chirurg zal met u de voor en nadelen van een borstvergroting uitgebreid bespreken.  Ook de verschillende prostheses, de littekens en de locatie van de prostheses zullen worden toegelicht.  Indien uw borsten te veel hangen zal ook een borst lift uitgevoerd moeten worden om een beter resultaat te krijgen.  In de toekomst zullen onderzoek naar knobbelthes of andere afwijkingen goed uitvoerbaar blijven.   Over het algemeen wordt gestreefd naar borsten die passen bij uw postuur.  BH maten verschillen nogal tussen de verschillende merken een is het vaak onduidelijk welke grootte prothese geplaatst moet worden.  Een betrouwbare manier om dit te bepalen is om pas-prostheses te plaatsen in de BH en voor de spiegel  het het figuur en de grootte van borsten te beoordelen.  Een BH zonder vulling of gewoon een bikini onder een geheel wit T shirt werkt het beste.   Na de operatie kunnen de tepels zowel overgevoelig als minder gevoelig zijn.  Normaliter herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden naar wat het was voor de ingreep.  De mogelijkheid om borstvoeding the geven wordt niet belemmerd door een borst vergroting.

Borstprothesen bestaan uit een zakje van siliconenrubber gevuld met siliconengel of fysiologisch zoutwater. Over het gebruik van siliconen bestaan veel misverstanden. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter nooit aangetoond dat siliconen per se borstkanker kan veroorzaken. De levensduur van prothesen is beperkt en alle prothesen zullen vroeg of laat vervangen moeten worden. De kwaliteit van de prosthesen tegenwoordig is enorm verbeterd sinds de eerst borstprothesen vijftig jaar geleden geïmplanteerd werden. Over het algemeen halen de meeste cliënten 10 jaar met hun prothesen. De reden dat de prosthesen gewisseld moeten worden is een kapselcontractuur van het littekenkapsel rond de prothese, met als gevolg verharding en uiteindelijk vervorming van de prothese (balvormig) en de borst als geheel. Factoren die kapselcontracturen veroorzaken kunnen liggen bij de cliënt, lekkage van de prothese of subklinische infecties. De prothese zijn door de jaren sterk verbeterd waardoor lekkage veel minder optreedt dan vroeger. Geadviseerd wordt om in ieder geval tien jaar na de operatie weer een afspraak te maken met een plastisch chirurg of wanneer er een verandering van hardheid en vorm van de borst is opgetreden.

De borst vergrotende operatie duurt gemiddeld één uur en vindt plaats onder algehele anesthesie als dagbehandeling. De prothesen worden meestal via een snede in de huidplooi onder de borst ingebracht. Het is ook mogelijk om ze via een snede in de oksel of naast de tepel in te brengen, maar dit wordt minder vaak gedaan vanwege grotere kan op kapsel contacturen. De prothesen worden tussen de borstklier en de borstspier geplaatst, of onder de borstspier direct op de ribben. De plastisch chirurg bespreekt met u wat de meest geschikt methode voor u is. In het wondgebied worden soms drains (dunne slangetjes) aangebracht, die zijn verbonden met twee vacuümflesjes. Via de slangetjes wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd.

Na een borst vergrotende operatie voelen de borsten soms pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt binnen een paar dagen minder. Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt een afspraak gemaakt voor controle op het spreekuur. Indien aanwezig, worden de drains meestal de volgende dag verwijderd. De hechtingen zijn allemaal oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. Het is verstandig om voor de eerste week na thuiskomst hulp te regelen. Er wordt aanbevolen om de eerste vier weken na de operatie dag en nacht een bh zonder balijn te dragen die comfortable zit en steun geeft. Alle bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren zijn toegestaan.  U kunt de eerste zes weken beter geen sporten doen zoals paardrijden, joggen, aerobics of ander sporten waarbij het boven lichaam te veel schudt. Lopen, zwemmen en fietsen kunnen na twee weken geleidelijk uitgebreid worden.

Een borstvergroting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep.  Verre weg de meeste vrouwen zijn tevreden over de resultaten, maar toch kan er soms wat te wensen over blijven. Er blijven altijd littekens, die overigens meestal weinig of niet opvallen. U wordt naar beste kunnen behandeld, maar er kunnen geen garanties gegeven worden voor een goed resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten. Soms is een tweede operatie nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Dit brengt extra kosten met zich mee, die meestal niet door de verzekering worden vergoed.

Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een borstvergroting complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. In zeldzame gevallen wordt een prothese uitgestoten. De kans op complicaties is dus wel aanwezig, maar is klein. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. Indien de prothese harder wordt of dat de borst van vorm veranderd kan het zijn dat de prothese is gaan lekken en moet die vervangen worden.  Verder zijn er de normale risico’s van een narcose. Deze risico’s zijn niet groter of kleiner dan bij een andere ingreep. De anesthesist bespreekt dit met u.

ALCL

Een zeldzame recent gemelde complicatie bij borstimplantaten is BIA-ALCL (Breast Implant Associated – Anaplastic Large Cell Lymphoma). Dit is geen borstkanker, maar een vorm van een Non-Hodgkin lymfoom (lymfklierkanker) die kan optreden in het kapsel en vocht rondom het borstimplantaat. Je herkent het aan het relatief snel groter worden van de borst door vochtophoping rond de prothese of het krijgen van een knobbel in het kapsel rond de prothese.  ALCL is goed te genezen wanneer tijdig de juiste diagnose wordt gesteld en behandeld wordt. In een onderzoek uit 2018 werd BIA-ALCL onderzocht voor Nederland. Vrouwen met borstimplantaten hebben een verhoogd risico op ALCL ten opzichte van vrouwen zonder borstimplantaten. Tegen de tijd dat een vrouw met een borstimplantaat 50 jaar is geworden, is de kans dat zij deze ziekte heeft gekregen ongeveer 1 op de 35.000. Dat wordt 1 op 7.000 tegen de tijd dat zij 75 jaar is. Zowel in deze studie, als in andere internationale studies lijkt BIA-ALCL vaker voor te komen bij implantaten met een grove ruwing van het omhulsel, zogenaamde macro-getextureerde implantaten. Belangrijk is dat BIA-ALCL bij alle typen implantaten lijkt voor te komen, dus ook bij implantaten met minder ruwe of gladde oppervlaktes en bij polyurethaan-gecoate implantaten. De Inspectie Gezondheidszorg geeft aan dat borstimplantaten voldoen aan de geldende regelgeving en dat borstimplantaten niet preventief verwijderd hoeven te worden. Naar aanleiding van bovengenoemde publicatie uit 2018 wordt verwacht dat er vervolgonderzoek op Europees niveau zal worden ingezet om deze huidige adviezen verder te onderbouwen.

VOOR
Borstvergroting
NA
Borstvergroting
VOOR
Borstvergroting
NA
Borstvergroting
VOOR
Borstvergroting
NA
Borstvergroting
VOOR
Borstvergroting
NA
Borstvergroting
VOOR
Borstvergroting
NA
Borstvergroting
VOOR
Borstvergroting
NA
Borstvergroting
VOOR
Borstvergroting
NA
Borstvergroting
VOOR
Borstvergroting
NA
Borstvergroting
VOOR
Borstvergroting
NA
Borstvergroting
VOOR
Borstvergroting
NA
Borstvergroting